Activiteitenkalender

Het eerste bericht opent automatisch. Wil je oudere berichten lezen klik op het pijltje voor het bericht dat je wil lezen.

15/12/2019: Bruegel in zwart en wit

Op zondag 15 december 2019 organiseren we een geleid bezoek aan de tentoonstelling rond de prenten van Pieter Bruegel:

Bruegel in zwart en wit

 

Iedereen kent Pieter Bruegel als een van de grootste schilders uit de kunstgeschiedenis, maar wist je dat hij in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? 

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) bezit een grote collectie en stelt deze nu tentoon. In de 16de eeuw was Vlaanderen namelijk het centrum van de prentkunst. Pieter Bruegel de Oude en zijn uitgever Hieronymus Cock speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’

 

Waar en wanneer: Vertrek van de parking van de sporthal Jo Baetens te Lennik om 9.30 uur, van waar we met de wagen naar de metro gaan. De rondleiding vangt aan om 10.30 uur.

Deelname in de kosten: EUR 15 per persoon (toegangsticket + gids). U kan deelnemen door overschrijving naar de rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) + een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

Het aantal plaatsen is beperkt. Dus graag snel inschrijven. Onze gids voor deze tentoonstelling is Machted De Schryver. Brusselliefhebbers kunnen nadien aperitieven of lunchen in de stad.

16/11/2019: De wereld van Jan van Eyck

De bestuursploeg van de Andreas Masiuskring heeft het genoegen U uit te nodigen op een voordracht op zaterdag 16 november a.s. met als onderwerp:

De wereld van Jan van Eyck

Begin volgend jaar loopt in Gent een tentoonstelling rond de befaamde schilder Jan van Eyck, de schepper van het alom gekende Lam Gods. Van deze kunstenaar zijn slechts een 20-tal werken gekend en zeker de helft ervan zullen op deze expo te zien zijn. De Masiuskring organiseert een bezoek aan dit unieke evenement.

Om ons goed voor te bereiden op dit bezoek en om meer inzicht te krijgen in de 15de-eeuwse leefwereld van kunstenaar en opdrachtgever (Joos Vijd – heer van Pamel) organiseren we een voordracht hierover. Aan de hand van documenten en afbeeldingen belicht de spreker het leven en werk van Jan van Eyck in de context van de middeleeuwse wereld waarin deze homo universalis leefde. Iedereen kent zijn kunstenaarschap maar de gangbare meningen worden de laatste jaren niet meer eenduidig en algemeen aanvaard. Het resultaat van dit recente onderzoek heeftAntoon Vanherpe in een boeiende presentatie gegoten.  

Portret van een man met rode tulband
Museum: National Gallery London - Kunstenaar: Jan van Eyck - Jaar: 1433
Type: Olieverf op paneel - Afmetingen: 25,7 x 19 cm
(vermoedelijk zelfportret van Jan van Eyck)
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Eyck

De spreker Antoon Vanherpe heeft veel onderzoek verricht naar Jan van Eyck, het Lam Gods en de vijftiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden, wat is uitgemond in diverse publicaties.

Wanneer: zaterdag 16 november om 20 uur
Waar: de Schepenbank van Lennik (zittingszaal Vredegrecht) in de Algoetstraat
Toegang gratis

27/10/2019: Nassauwanseling en rondvaart in het nationaal Park Biesbosch

Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik en de Andreas Masiuskring hebben het genoegen u uit te nodigen voor een daguitstap naar Breda op zondag 27 oktober 2019.  

In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan Breda. Tijdens de Nassauwandeling volgen we langs monumenten en hofhuizen de sporen van de Nassaus, de grondleggers van het Nederlandse koningshuis.

In de historische binnenstad gaat de route langs de Grote Kerk, het Spanjaardsgat, het vroegere Nassaupaleis, het stadspark Valkenberg, het Begijnhof, de Waalse Kerk en enkele hofhuizen. 

 

Na de lunch trekken we naar Drimmelen waar we inschepen voor een rondvaart in de Biesbosch. Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door haar unieke landschap, brede en smalle kreken, spaarbekkens voor de drinkwatervoorziening en natuurlijk de bevers.

De gids van de Zilvermeeuw vertelt diverse verhalen tijdens de twee uur durende tocht.

 

Programma
07.30 uur:       vertrek op de parking van de sporthal in de Algoetstraat.
09.00 uur:       kopje koffie of thee in Breda
10.00 uur:       geleide wandeling door de Nassaustad
12.30 uur:       lunch: croque-monsieur (drank niet inbegrepen)
15.00 uur:       boottocht in natuurpark de Biesbosch
18.30 uur:       avondeten in Colmar Aartselaar (all-in)
21.00 uur:       terug in Lennik

Reservatie
U kan deelnemen aan deze uitstap door de storting van € 75 voor DF/Masiusleden, € 80 voor niet-leden op rekening van Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik BE11 0010 9590 1148. Graag ook een berichtje op davidsfondsskl@gmail.com of op 0496 99 61 45 (Carina Rooselaers). 

Het aantal plaatsen is beperkt tot 50. De betaling geldt als definitieve reservatie.

Aandacht!
Het Kasteel van Breda is militair terrein waardoor iedere bezoeker zich dient te legitimeren. Dus zeker jouw identiteitskaart niet vergeten en inschrijven met je officiële (meisjes)naam en voornaam. Nog gemakkelijker is om bij inschrijving een kopie van je identiteitskaart door te mailen want wij moeten een lijst met de deelnemers indienen. Wie niet in orde is, kan het terrein van het kasteel niet op! Op de het terrein van het Kasteel van Breda is het ook verboden om beeldopnamen te maken.

13/10/2019: The Grand-Place to be

Op zondag 13 oktober 2019 organiseren we een geleid bezoek aan de tentoonstelling rond het Broodhuis en de Brusslse Grote Markt:

The Grand-Place to be

“The Grand-Place to be”  viert de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Grote Markt van Brussel op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco. 

Schilderijen, kunstvoorwerpen, etsen en foto's illustreren de woelige geschiedenis, de verschillende functies en gebruiken en de gedaanteverwisselingen die de Grote Markt tussen de 12de eeuw en vandaag doormaakte. De restauratiewerken worden voor het eerst aan het grote publiek getoond.

 

Wanneer: vertrek van de parking van de sporthal Jo Baetens te Lennik om 9.30 uur, van waar we met de wagen naar de metro gaan. De rondleiding vangt aan om 10.30 uur.

Deelname in de kosten: EUR 13 per persoon (toegangsticket + gids). U kan deelnemen door overschrijving van het bedrag op de rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) + graag een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

Het aantal plaatsen is beperkt. Dus graag snel inschrijven. Onze gids voor deze tentoonstelling is Machted De Schryver. Brusselliefhebbers kunnen uiteraard lunchen in de stad.

 

 

 

 

14/09/2019: Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed

Op zaterdag 14 september 2019 organiseren we een geleid bezoek aan de tentoonstelling die op dit ogenblik furore maakt:

PiKANT

De weelderige tentoonstelling PiKANT! laat de bezoeker kennismaken met vijf eeuwen cultuurgeschiedenis. Zij richt de spots op kanten kledij en accessoires als ware statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon. Kant is een weefsel van draden, een toonbeeld van ambacht en precisie, en boordevol geschiedenis. PiKANT! laat zien hoe kant van onderkleding naar bovenkleding evolueerde en weer terug.

Waar en Wanneer: Afspraak om 13 uur op de parking van de sporthal Jo Baetens te Lennik van waar we zullen autodelen. De rondleiding vangt aan om 14 uur.

Deelname in de kosten: EUR 13 per persoon (toegangsticket + gids). U kan deelnemen door overschrijving van het bedrag op de rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) + graag een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

Het aantal plaatsen is beperkt. Dus graag snel inschrijven zodat we de nodige gidsen kunnen vastleggen !

07/06/2019: Frans-Jozef De Gronckel terug in Lennik

Recent is er een nieuw portret opgedoken van Frans-Jozef De Gronckel, de ‘uitvinder’ van het Pajottenland en afkomstig uit Lennik. Het betreft een afbeelding van een jonge Frans-Jozef, aan het begin van zijn politieke loopbaan. De Andreas Masiuskring heeft dit schilderij kunnen aankopen en wil het tonen aan Lennik en de rest van het land tijdens een feestelijke De Gronckelavond. 

Programma:

 • Korte lezing over de persoon De Gronckel: zijn studies, zijn loopbaan als advocaat en politicus, zijn band met Lennik (Joris De Beul)
 • Korte lezing over de totstandkoming van zijn Pajottenlandboeken die onze streek op de kaart hebben gezet (Dirk Lindemans)
 • Voorstelling van het De Gronckellied, speciaal voor deze avond gecreëerd door Walter Evenepoel. Dit is m.a.w. een wereldpremière.
 • Fragmenten uit het Pajottenlandboek (Herman Cornelis)
 • Korte lezing over Vital-Jan De Gronckel, broer van en tevens schilder van het portret, en de portretschilderkunst in de 19deeeuw (Hans Van Lierde)
 • Onthulling van het schilderij
 • Receptie aangeboden door de gemeente Lennik

Wanneer:  vrijdag 7 juni om 19 uur stipt
Waar: de dekenij van Sint-Kwintens-Lennik, gelegen aan het Masiusplein. 

Voor deze gelegenheid zal een speciale editie van het De Gronckelbierworden uitgebracht. De opbrengst zal besteed worden aan de restauratie van het schilderij.

 

Deelname is gratis. Voor practische redenen, graag een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

25/05/2019: De blik van Bruegel

Op zaterdag 25 mei organiseren we een geleide wandeling  in het kader van de herdenking 450 jaar overlijden van Pieter Bruegel.

We bezoeken de openluchttentoonstelling in Sint-Anna-Pede en Sint-Gertrudis-Pede en wandelen doorheen een mooi, schilderachtig landschap met waardevol erfgoed. Voor deze openluchttentoonstelling werden 15 geselecteerde hedendaagse kunstenaars en ruimtelijke ontwerpers aangetrokken welke als opdracht kregen “het ge(re)construeerde landschap”.

Tevens dienen ook het “verstedelijkte” en het “productieve” landschap als uitgangspunt. We ontdekken dat ook Bruegels werken getuigen van een grote inhoudelijke gelaagdheid. Zo leeft Bruegel nog steeds voort als inspiratiebron voor kunstenaars en ontwerpers evenals voor ons, toeschouwers en bewonderaars, die er blijvend kunnen van genieten.

Waar: Afspraak om 14 uur aan de kerk van Sint-Anna-Pede. De wandeling loopt over 7,5 km. Afsteken mogelijk indien gewenst. Onze gids is streekgids, kunstkenner en bestuurslid Herman Cornelis.

Deelname is gratis. Voor praktische redenen, graag een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

 

14/04/2019: Tentoonstelling Bernard van Orley

Op zondagvoormiddag 14 april organiseren we een geleid bezoek aan de tentoonstelling

Bernard van Orley

Brussel en de renaissance

 

Bernard van Orley (tussen 1487 en 1491 – 1541) was een van de absolute spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. Van Orley was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. Bijzondere aandacht gaat naar zijn portretten, die hem in een indrukwekkend netwerk plaatsen van politieke raadgevers, invloedrijke geestelijken en humanistische denkers. Voor het eerst worden de werken Van Orley uit alle hoeken van de wereld samengebracht in één tentoonstelling, op de plek waar ze ooit ontstonden. Een historische kans om deze Brusselse meester te (her)ontdekken.

Waar: Afspraak om 9 uur op de parking van de sporthal van Lennik van waar we verder rijden naar metrostation Eddy Merckx om vervolgens met de metro naar Bozar te gaan. Mensen zonder wagen kunnen steeds meerijden met een bestuurslid. Men kan ook rechtstreeks naar Brussel gaan. De rondleiding start om 10.30. Duur: 1.30 uur. Mensen die wensen te lunchen in Brussel vinden in de directe omgeving van het museum talrijke mogelijkheden.

Deelname in de kosten: 19€ per persoon (toegangsticket + gids). Deelname door overschrijving van het bedrag op de rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) + een berichtje via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul). Het aantal plaatsen is beperkt.
Dus graag snel inschrijven.

 

 

 

 

 

 

19/03/2019: BRUEGEL EN HET LANDSCHAP

Uitnodiging Nacht van de Geschiedenis 

“BRUEGEL EN HET LANDSCHAP” 

lezing door Katrien Lichtert 

dinsdag 19 maart 2019 om 20 uur in zaal Ons Huis in Lennik 

Met “Meesterschap” als thema konden we - in het kader van de herdenking van 450 jaar overlijden van
Pieter Bruegel de Oude - geen beter onderwerp kiezen dan deze oude meester van de Vlaamse schilderkunst. 

Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28-1569) is een icoon in Vlaanderen en ver daarbuiten. Zijn tekeningen, prenten en schilderijen worden generatie na generatie herontdekt. Zijn boerentaferelen, kinderspelen en spreekwoorden behoren zelfs tot ons collectieve geheugen. Pieter Bruegel de Oude schilderde landschappen die tot de hoogtepunten van de westerse landschapskunst worden gerekend. In het kader van
De Blik van Bruegel, een reconstructie van het landschap, gaat Dr. Katrien Lichtert dieper in op
Bruegel als landschapskunstenaar en zijn link met het Pajottenland. 

Katrien Lichtert (°1983) is freelance kunsthistorica en gespecialiseerd in kunst en cultuur in de Lage Landen tijdens de late middeleeuwen en vroegmoderne periode (ca. 1400-1650). Ze voltooide een licentiaatsthesis over de invloed van Byzantijnse iconen op de Oudnederlandse schilderkunst (VUB, 2006) en nadien een doctoraatsstudie over Pieter Bruegel de Oude en het landschap (UGent 2014). Onlangs was ze ook curator van de Adriaen Brouwer-tentoonstelling in Oudenaarde. Als klein meisje speelde ze rond de kapel van Sint-Anna-Pede, die afgebeeld staat op “De parabel van de blinden”. Intussen is ze als Bruegel-expert gespecialiseerd in de voorstellingen van het landschap en dus de ideale gids om ons daarover meer te vertellen. 

Wanneer: dinsdag 19 maart 2019 om 20 uur
Waar: in Zaal Ons Huis, Markt 9 in Lennik 
Inkomprijs: DF – en Andreas Masiusleden 7 euro, anderen 10 euro
Inschrijven: via e-mail davidsfondsskl@gmail.com of bij Carina 
Rooselaers op 0496 99 61 45.
Gelieve te betalen op rekeningnummer BE11 0010 9590 1148 van Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik. 

Is een samenwerking van DF Sint-Kwintens-Lennik met DF Sint-Martens-Lennik en de Andreas Masiuskring.

06/01/2019: Koning Boudewijn

Op vrijdag 1 februari organiseert de Andras Masiuskring een voordracht met als onderwerp: 

Koning Boudewijn
door prof. Mark Van Den Wijngaert

Wat was de impact van koning Boudewijn op het naoorlogse België?Boudewijn erfde van de autoritaire Leopold III een door de koningskwestie uitgehold koningschap. Eens hij bevrijd is van de invloed van zijn vader, leert Boudewijn met vallen en opstaan dat de politieke partijen en het parlement in België de dienst uitmaken. Hij blijft waarschuwen en raad geven, maar hij heeft slechts invloed als zijn uitspraken in het verlengde liggen van het regeringsstandpunt. Vanuit zijn diepe religieuze overtuiging geeft Boudewijn aan de tweede helft van zijn koningschap een moreel-humanitair karakter. Zijn standvastigheid en zijn dossierkennis verschaffen hem een groot moreel gezag.   

Mark Van Den Wijngaert, emeritus hoogleraar aan de KU-Leuven, verricht sinds lang onderzoek naar onze monarchie en heeft hierover reeds diverse publicaties uitgebracht, zoals recent een boek over deze vorst. Ook op TV wordt regelmatig beroep gedaan op de deskundigheid van de professor ingeroepen.

Wanneer:  vrijdag 1 februari 2019 om 20 uur
Waar: Sint-Godelieve-Instituut, Schapenstraat 39 te Lennik
Toegang gratis.
Voor organisatorische redenen, graag een seintje op andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul)

08/12/2018: expo “De Arenbergs” in Museum M

Op zondag 9 december 2018 om 14 uur organiseert
de Masiuskring en DF SKL 
een geleid bezoek aan de tentoonstelling
Macht en Schoonheid, de Arenbergs in Museum M in Leuven. 

De tentoonstelling in M-Museum Leuven brengt je binnen in een bijzondere wereld van macht en schoonheid. Maak er via schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten kennis met het geslacht Arenberg. Maar word net zo goed verrast door de riante levensstijl en zin voor pracht en praal van deze cultureel vooraanstaande familie.Als echte sabelslepers waren de Arenbergs aanwezig op het Europese strijdtoneel. De familie rekende zichzelf tot de vechtende stand, het meest in hun sas voelde ze zich dan ook op het slagveld. Als ze dit overleefden, namen ze als diplomaten een stevig positie in aan de onderhandelingstafel. Hun politiek en economische macht gaf hen toegang tot de hoogste culturele kringen en zorgde voor de uitbouw van een indrukwekkende kunstcollectie.

In de loop van de jaren raakte deze kunstcollectie echter verspreid over de hele wereld, in musea en privébezit. Voor deze tentoonstelling wordt een selectie van enkele topwerken uit de vroegere collectie terug samengebracht. Meesterwerken van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd. Een unieke reünie. Werken uit de National Portrait Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en vele andere collecties geven een mooie inkijk in de leefwereld van de adel en hun riante levensstijl.

Wanneer: zondag 9 december 2018 om 13:45 uur in Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28 in 3000 Leuven. 
Iedereen bereikt de plaats van afspraak op eigen kracht (meedelen bij reservatie als je aan carpooling wilt doen).  De rondleiding duurt anderhalf uur. Maximaal 25 mensen kunnen deelnemen.
Prijs per persoon: leden € 11 – Niet-leden € 13 
Reservatie: om de nodige praktische schikkingen te kunnen treffen moeten we ten laatste op 7 december 2018 in het bezit zijn van uw inschrijving en storting. Je kunt inschrijven bij Carina Rooselaers bij voorkeur via davidsfondsskl@gmail.com of telefonisch op 0496 99 61 45. Betalen kan op rekening BE11 0010 9590 1148 van Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik. 

Gelieve bij inschrijving te melden:

 • of je zelf rijdt en hoeveel personen u eventueel een lift kan aanbieden
 • of je wenst mee te rijden en met hoeveel personen
 • of je rechtstreeks naar Museum M komt.
25/11/2018: Geleid bezoek Campo Santo

Op zondag 25 november 2018 om 14u30 organiseert de Masiuskring en
DF SKL een geleid bezoek aan de Gentse begraafplaats Campo Santo. 

De begraafplaats van Campo Santo is gelegen in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, nabij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt. Op het hoogste punt staat de
laat-barokke Sint-Amanduskapel die dateert uit 1720. Als inspiratie voor de begraafplaats diende het Parijse Père Lachaisse waar ook een heuvel op de begraafplaats ligt. 

Het is een plaats waar de culturele, financiële en katholieke elite een laatste rustplaats vindt en het was éen van de eerste begraafplaatsen in de regio waar ook vrijzinnigen een eervolle laatste rustplaats konden krijgen. Deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen.

Het kerkhof biedt een uitzonderlijke kunsthistorische waarde door de grafmonumenten. Het is een ware ontdekkingstocht van verschillende bouwkundige stijlen, gaande van neogotiek tot eclecticisme, art nouveau, art deco en moderne beeldhouwkunst. O.a. striptekenaar Marc Sleen, kunstpaus Jan Hoet, politicus Wilfried Martens, schrijver Filip De Pillecyn, Karel en Gustave van de Woestijne en zanger Luc De Vos hebben er hun laatste rustplaats gevonden.

Wanneer: zondag 25 november 2018 om 14:30 uur stipt (tot 16u30). De rondleiding duurt 2 uur.
Plaats van afspraak: Oud Gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 249 te 9040 Gent (op 250 m van ingang en met mogelijkheid om te parkeren). Iedereen bereikt de plaats van afspraak op eigen kracht (meedelen bij reservatie als je aan carpooling wilt doen).
Prijs per persoon: leden € 4 – niet leden € 6
Reservatie: om de nodige praktische schikkingen te kunnen treffen moeten we ten laatste op 20 november 2018 in het bezit zijn van uw inschrijving en storting. Je kunt inschrijven bij Erika Elpers bij voorkeur
via erika.elpers@telenet.be of telefonisch op 0497 14 60 11. Betalen kan op rekening BE11 0010 9590 1148 van Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik. Maximaal 25 mensen kunnen deelnemen.

Gelieve bij inschrijving te melden:

 • of je zelf rijdt en hoeveel personen u eventueel een lift kan aanbieden
 • of je wenst mee te rijden en met hoeveel personen
 • of je rechtstreeks naar Campo Santo rijdt.
04/11/2018: Tussen Rubens en Van Dyck: Gasper de Crayer

Klaar voor een gevarieerde daguitstap naar Cassel en omgeving? Wij bezoeken in het Musée de Flandre in Cassel de unieke tentoonstelling rond Gaspar De Crayer (1584-1669)een tijdsgenoot van Rubens en Van Dyck. Het is de eerste tentoonstelling die aan deze kunstenaar gewijd wordt. Als portretschilder stelt hij zijn talent ter beschikking van de machtigen van zijn tijd maar hij onderscheidt zich ook in religieuze kunst, een genre bij uitstek van de schilderkunst.

De kerk van Sint-Kwintens-Lennik bezit van zijn hand De Marteling van Sint-Kwintinus en De Kruisiging die aan hem wordt toegeschreven. De tentoonstelling illustreert het talent van Gaspar De Crayer aan de hand van een vijftigtal schilderijen en gravures, afkomstig uit prestigieuze collecties als die van het Prado in Madrid en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Een uitgelezen kans om met deze kunstenaar die ons nauw aan het hart ligt verder kennis te maken.

Soms herneemt hij elementen, die hijzelf wellicht als geslaagd aanzag, in verschillende van zijn schilderijen en dit zelfs meer dan 30 jaar later. Hieronder zie je hiervan een voorbeeld.

Marteling van Sint-Catharina (1622)
in Musée des Beaux-Arts in Grenoble.

 

Marteling van Sint-Kwintinus (1656)
in Sint-Kwintinuskerk van Lennik  
   
                                                

 

 

 

Schilder Gaspar de Craye door Antoon van Dyck

 

Na de middag bezoeken we de versterkte stad Bergues (Sint-Winoksbergen). We maken er een stadswandeling met de historische stadswallen en de resten van de Sint-Winoksabdij. Vanwege zijn grachten kreeg deze stad de bijnaam het “kleine Brugge van de Nord”. Hier heerst nog de typische sfeer van een Vlaamse stad met zijn kronkelige straten, grote pleinen en indrukwekkende vestingmuren en de herinnering aan een machtige abdij.

 

 

Praktisch: zondag 4 november 2018

 • 7:30 u.: vertrek met bus Sporthal Lennik
 • 9 u.: koffie met gebak in café “Bij ’t Kleintje” op de Markt in Cassel.
 • Bezoeken :
  • 10 u.: groep 1 (25 personen) geleid bezoek tentoonstelling Gaspar De Crayer
  • 10 u.: groep 2 (25 personen) vrij bezoek aan de vaste collectie in het Musée de Flandre
  • 11 u.: groep 2 (25 personen) geleid bezoek tentoonstelling Gaspar De Crayer
  • 11 u.: groep 1 (25 personen) vrij bezoek aan de vaste collectie in het Musée de Flandre
 • 12:30 u.: gezamenlijke broodmaaltijd in het restaurant “Au Tonnelier” in Sint-Winoksbergen : koude schotel met brood en koffie en één consumptie (wijn, bier, soft drink).
 • 14 u.: stadswandeling in Sint-Winoksbergen begeleid door Herman met tussendoor een rustpauze.
 • 17 u.: einde bezoek
 • 18:30 u.: avondmaal in restaurant Van der Valk in Oostkamp. Aperitief met hapjes, soep, hoofdschotel (vlees of vis), koffie met versnaperingen, waters op tafel. Andere dranken niet inbegrepen (menu wordt later meegedeeld).
 • 21:30 u.: terug in Lennik aan de sporthal.

Kostprijs : 85,00 € per persoon (leden). 95,00 € per persoon (niet-leden)

Inschrijvingen gebeuren per mail naar herman.cornelis.lennik@gmail.com en betaling op rekening nr. BE50 8538 5255 1018 van de Masiuskring. Inschrijvingen strikt beperkt tot 50 personen. Wees er dus spoedig bij.

07/10/2018: Adriaen Brouwer, meester van emoties

Een gevarieerde daguitstap die ons naar Oudenaarde en omgeving brengt. In de voormiddag bezoeken wij de unieke tentoonstelling rond Adriaen Brouwer (1606-1638)een schilder van wereldformaat wiens werk in de allergrootste musea hangt. Voor het eerst wordt de helft van zijn zeventigtal gekende werken - uit private en publieke collecties in Europa en Amerika - tentoongesteld in zijn geboortestad Oudenaarde. Deze kunstwerken zijn een lust voor het oog en de allergrootsten als Rubens en Rembrandt bezaten zijn werk. 

Na de middag bezoeken we brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van ons landsinds 1545 van generatie op generatie over gedragen. We ontdekken er het brouwerijproces en proeven er hun passie voor bier waaronder voor de gelegenheid een Adriaen Brouwerbier. 

 

Afsluiten doen we in de Geuzenhoek in Korsele. We bezoeken er de oudste en enig overgebleven protestants-calvinistische gemeenschap op het Vlaamse platteland sinds de reformatie. Protestantse gidsen begeleiden ons rond en in de oude en de nieuwe kerk, op de protestantse begraafplaats en in het Protestants Historisch Museum. Ook de geschiedenis van de protestanten in onze gewesten en de protestantse liturgie en religieuze gewoonten komen uitvoerig aan bod.

 

Praktisch: zondag 7 oktober 2018

 • 8 u.: vertrek met bus Sporthal Lennik
 • 9 u.: koffie met Adriaen Brouwergebak
 • Geleide bezoeken :
  • 10 u.: groep 1 (20 personen) bezoek tentoonstelling Adriaen Brouwer
  • 10 u.: groep 2 (20 personen) bezoek aan de tentoonstelling historische Oudenaardse wandtapijten
  • 11 u.: groep 2 (20 personen) bezoek tentoonstelling Adriaen Brouwer
  • 11 u.: groep 1 (20 personen) bezoek aan de tentoonstelling historische Oudenaardse wandtapijten
 • 12:30 u.: gezamenlijke broodmaaltijd
 • 14 u.: geleid bezoek brouwerij Roman + degustatie + geschenkpakket
 • 16 u.: geleid bezoek met protestantse gidsen aan de Geuzenhoek in Korsele met oude en nieuwe kerk en museum. 
 • 18 u.: einde bezoek.
 • 19:30 u.: terug in Lennik aan de sporthal.Er is geen avondmaal voorzien. 

Prijs: 60,00 € per persoon (leden). 70,00 € per persoon (niet-leden)

Inschrijven per mail naar herman.cornelis.lennik@gmail.com en betaling op rekening nr. BE50 8538 5255 1018 van de Masiuskring.

Inschrijvingen strikt beperkt tot 40 personen. Wees er dus spoedig bij.
Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Davidsfonds

 

01/09/2018: Bezoek aan de museumtuin van het kasteel van Gaasbeek

Naast het indrukwekkende kasteel bevat het domein van Gaasbeek ook een museumtuin. Deze biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin biedt ook inzicht in de teeltechnieken van een eeuw geleden, toen de traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst tot de absolute wereldtop behoorde. Deze zijn vandaag nog steeds een bron van inspiratie voor moderne hoveniers en fruittelers. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde ‘Franse’ tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel. We ontdekken deze tuinparel onder leiding van een gespecialiseerde gids.

 

Wanneer: zaterdag 1 september 2018 om 13:45 uur 
Waar: afspraak aan de toegangspoort van de tuin binnen het domein van Gaasbeek.
Deelname in de kosten (gids + toegang): EUR 8 pp., te storten op rekening BE50 8538 5255 1018 van de Masiuskring.

 

17/06/2018: Victor Horta en Art Nouveau wandeling

Weinige Belgen zijn zo vermaard als de architect Victor Horta die de internationale kunststroming Art Nouveau (ook Jugenstil genoemd) rond 1900 naar een toppunt bracht. Dankzij Horta kan Brussel beschouwd worden als de hoofdstad van deze stroming met als meest typerende kenmerken de vloeiende lijnen, het gebruik van nieuwe materialen in de bouwkunst zoals metaal, glas en beton en glas in lood. Onze hoofdstad bezit een aantal parels van deze elegante bouwstijl, zowel pariculiere woningen als grote gebouwen zoals Bozar. Een aantal ervan gaan we ontdekken tijdens een zondagse ochtenwandeling met gids. Tevens brengen we een bezoek aan het Hortamuseum, het atelier en woning van deze bouwheer.

Wanneer: zondag 17 juni

Waar: afspraak om 8.15 uur op de parking van de sporthal te Lennik van waar we naar de metro gaan en met het openbaar vervoer naar de Louizalaan trekken (Generali-toren).

Deelname in de kosten (gids + Hortamuseum): EUR 20 pp., te storten op rekening BE50 8538 5255 1018 van de Masiuskring Deelnemers kunnen ook rechtstreeks naar Brussel gaan maar gelieve dit mee te delen.

Gelieve uw aanwezigheid te melden op 0476/48 02 48 (Joris De Beul) of via andreas.masiuskring@gmail.com

 

 

22/04/2018: Erfgoed- en natuurwandeling

Naar aanleiding van de erfgoeddag 2018 organiseren de Andreas Masiuskring en Natuurpunt Lennik op zondag 22 april een lentewandeling.

De wandeling loopt doorheen de vallei van de Molenbeek, één van de historische kernen van Lennik met de molen van Pede (vroeger grondgebied Sint-Martens-Lennik) tot aan het waterhof, het oudste civiele gebouw van Lennik.

De wandeling wordt begeleid door een natuur- en een erfgoedgids die ons zullen vertellen over de kenmerken van het landschap waar we doorheen wandelen alsook de historische verwijzingen die we zullen ontmoeten. De wandeling loopt zowel door akkerland, bos- als parkgebied en we zullen enkele oude pachthoven ontmoeten, de locatie van een verdwenen burcht, een watermolen, een kasteel, …

Sommige passages kunnen modderig zijn, goed schoeisel is dus aanbevolen. De wandeling bedraagt 7 km en zal een drietal uur duren.

Start: om 14.30 uur aan de parking van MPI Levenslust in de Scheestraat
te Sint-Martens-Lennik.

Deelname gratis. Graag een seintje over jullie aanwezigheid via mail (andreas.masiuskring@gmail.com) of via 0476/48 02 48 (Joris De Beul)

23/02/2018: "Vreemd" door Herman Cornelis

De Andreas Masiuskring en het Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik nodigen u graag uit op een lezing met de mysterieuze titel “Vreemd”.

Nu onze wereld meer en meer één groot dorp wordt krijgen we er ook meer buren bij. Het contact met en de uitwisseling tussen allerhande culturen is nooit zo groot geweest als nu. Maar in werkelijkheid zijn deze interculturele contacten van alle tijden. Dergelijke ontmoetingen laten hun sporen na in kunst en cultuur. Precies kunst en cultuur spelen een nauwelijks te overschatten betekenis in de eigenwaarde en in de zingeving van gemeenschappen.
Herman zal op een unieke manier een aantal aspecten belichten van beïnvloeding, navolging, overname en interactie in de kunst.
Het wordt zeker een fascinerend en leerrijk verhaal!

Wanneer: vrijdag 23 februari 2018 om 20 uur
Waar: Schepenbank, Algoetstraat 31 - 1750 Lennik
Inkom: leden gratis – niet leden 3 €


 

14/01/2018: Tentoonstelling “Van de wereld” en de Abdij van Park

Op zondagnamiddag 14 januari bezoeken we onder leiding van een gids de tentoonstelling “Van de wereld” en de Abdij van Park 

Wat brengt een mens ertoe zich terug te trekken in een gesloten kloostergemeenschap, zich alle wereldse geneugten te ontzeggen, en te leven volgens strikte orderegels? Het christendom kent een lange en rijke traditie van religieuzen die kiezen voor een leven in afzondering. Van de wereld neemt u mee langs heremieten in de woestijn, kluizenaars in bossen, op bergen en in stadskerken, en religieuzen in kloosters, abdijen en begijnhoven. Ze zonderen zich af van de wereld, op zoek naar stilte en eenzaamheid, en in die eenzaamheid naar zichzelf én God. Toch keren zij zich hierbij niet áf van de wereld, integendeel, zij staan wel degelijk ín de wereld.

Daarna bezoeken we de plek waar de tentoonstelling doorgaat, namelijk de abdij van Park, een norbertijnerabdij die teruggaat tot het begin van de 12de eeuw en werd opgericht door de graven van Leuven. Deze unieke en goed bewaarde site geeft een goed beeld van de leefomgeving van monniken in vroegere tijden.

Wanneer:  zondag 14 januari 2018.
Waar: Abdij van Park te Heverlee.
Vertrek om 13.15 op de parking van de sporthal van Lennik (Algoetstraat) of afspraak om 14.15 uur aan de ingang van de abdij. Carpooling is mogelijk na afspraak.
Inschrijving: door € 15 (ingang + gids) te storten op rekening van de Masiuskring
BE50 8538 5255 1018 en een berichtje via mail op andreas.masiuskring@gmail.com of via telefoon 0476 48 02 48 (Joris De Beul). Gelieve zo snel mogelijk in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers. De betaling geldt als definitieve reservatie. 

19/11/2017: Voordracht: Valt België nog bijeen te houden?

Naar aanleiding van zijn 55ste verjaardag nodigt de Andreas Masius-kring
je uit op een voordracht met als onderwerp:

Valt België nog bijeen te houden?
door Rik Van Cauwela
ert

Rik Van Cauwelaert

Rik Van Cauwelaert, voormalig hoofdredactuer en directeur van Knack en nu politiek journalist bij De Tijd, is één van de meest prominente commentatoren van de Belgische politiek. Dankzij zijn 40 jarige loopbaan en zijn diepgaande kennis van het politieke landschap is hij een scherpe analyst en commentator van het reilen en zeilen van ons ingewikkelde land. Hij is een regelmatige gast in diverse politieke duidingsprogarmma’s op TV.

Op basis van zijn politieke inzichten heeft de spreker een eigen visie op het moeilijke communautaire kluwen ontwikkeld. Met historische feiten en scherpe analyses onderbouwt hij zijn these dat beide landsdelen steeds verder uit elkaar drijven, richting een doorgedreven federalisme, lees: een model waarin Wallonië en Vlaanderen zelf kunnen beslissen hoe ze hun problemen gaan aanpakken.

De voordracht wordt gevolgd door een feestelijke receptie om het elfde lustrum van onze vereniging te vieren.

Wanneer: zondag 19 november a.s. om 11 uur
Waar: Huis Vossen, A. Algoetstraat 2 te Sint-Kwintens-Lennik.
Inschrijving: via andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48.02.48  (Joris De Beul-voorzitter)
Kostprijs:  12 € per persoon voor leden en 14€ voor niet-leden te storten op de rekening van de Masiuskring BE50 8538 5255 1018 

 

 

 

 

15/10/2017: Voordracht: Het financieel beheer van de landelijke parochies Sint-Kwintens- en Sint-Martens-Lennik vóór 1800

Wanneer: zondag 15 oktober 2017 om 11 uur
Waar: de kerk van Sint-Martens-Lennik
Toegang gratis 

Parochies zijn de oudste structuren in onze samenleving, veel ouder dan gemeenten. Vele zijn meer dan 1000 jaar oud, zoals in Lennik. De manier waarop deze instellingen financieel werden bestuurd verschilt totaal van de huidge toestand. Zij dienden namelijk zelf te voorzien in hun werkingsmiddelen. Een beeld hiervan vindt men terug in het parochie-archief, meer bepaald in de kerkrekeningen. Deze documenten geven een klare kijk op het reilen en zeilen van zowel de parochie als het dorp in de periode vóór 1800, alsook op de internationale politiek. 

Joris De Beul, voorzitter van de Andreas Masiuskring heeft hieromtrent onderzoek verricht en zal ons meenemen doorheen de boeiende financiële geschiedenis van beide parochies, de zogenaamde moederkerken, en zal dit ook vergelijken met de toestand in de toenmalig afhankelijke kapel van Sint-Gertrudis-Pede. Op deze manier zullen we kennis maken met renten, cijnsen, tienden, rent- en kerkmeesters, jaargetijden, personaat, spijkerprijzen, enz.

 

14/09/2017: Bezoek aan het ongekende verleden van het Leopoldpark en het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel

De Europawijk in Brussel bulkt van de hoge gebouwen en kreunt onder het jachtige verkeer. Maar middenin deze drukke wijk ligt in de schaduw van het Europees Parlement het vredige Leopoldpark. Dit stukje groen dient nu als een baken van rust en als een groene long voor bewoners en bezoekers, maar het was niet altijd een park. Het kende in de loop van zijn lange geschiedenis al heel wat wisselende bestemmingen. Verschillende gebouwen in het park getuigen nog van de ambitieuze plannen voor een wetenschapscampus in het begin van de 20ste eeuw. Maar het best bewaarde geheim van het Leopoldpark is dat het in de 19de eeuw de Zoo van Brussel herbergde! In het park vind je her en der nog sporen van deze verloren gegane dierentuin. Zelfs vele Brusselaars kennen dit beestige verleden van het Leopoldpark niet. 

De Masiuskring organiseert op zaterdag 30 september om 14 uur een gegidste wandeling door dit geweldige park. We zoeken er naar zijn oorsprong als middeleeuws domein van een belangrijke Brusselse familie, verkennen er de droom van de rijke industrieel Solvay voor een wetenschapspark waarvan nu nog architecturale pareltjes van gebouwen overblijven en struinen tussen de verdwenen dierenperken van de voormalige zoo.

Als afsluiter van de namiddag bezoeken we ook nog het gloednieuwe Huis van de Europese Geschiedenis in het voormalige Eastmangebouw in het park. Het museum neemt je mee op reis door de Europese geschiedenis, van mythen en ontdekkingen naar de chaos en het samenhorigheidsgevoel van de twintigste eeuw. Je kan er ook mee helpen nadenken over een toekomst voor Europa.

Wanneer: zaterdag 30 september 2017.

Deelname is gratis. Gelieve uw deelname zo snel als mogelijk te melden via andreas.masiuskring@gmail.com of op 0476 48 02 48 (Joris De Beul).  Vertrek om 13 op de parking van de sporthal van Lennik (Algoetstraat) van waar we naar de metro gaan of afspraak om 14 uur aan de ingang van het Leopoldpark aan de Belliardstraat (tegenover het Jean Reyplein). Carpooling is mogelijk na afspraak.

24/05/2017: Retrospectieve Rik Wouters 2

Vorige Volgende Rik Wouters, Vrouw met mantilla, 1913, inv. AW 2190 — © Luik, Musée des Beaux-Arts de La BoverieWe bezoeken op 18 juni de tentoonstelling "Retrospectieve Rik Wouters" die op dit ogenblik furore maakt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel.

Het oeuvre van deze kunstenaar laat niemand onberoerd. Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft Rik Wouters een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd. Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België.

Waar: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
Wanneer: 18 juni om 11.30 uur  -  Afspraak om 10 uur op de parking van de sporthal van Lennik van waar we verder rijden naar metrostation Eddy Merckx om vervolgens met de metro naar Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te gaan. Deelnemers zonder wagen kunnen steeds meerijden met een bestuurslid.

Mensen die willen lunchen in Brussel vinden in de directe omgeving van het museum talrijke mogelijkheden: Bellevue- en Muziekinstrumentenmuseum, Bozar, Egmontpark, …

Deelname in de kosten: EUR 15 per persoon (toegangsticket + gids). U kan deelnemen door overschrijving van het bedrag op de rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) 
Inchrijving:  via andreas.masiuskring@gmail.com of telefonisch op hetnummer 0476/48 02 48 (Joris De Beul). Het aantal plaatsen is beperkt. Dus graag snel inschrijven.

 

07/11/2016: Bijdragen tot de geschiedenis van Lennik ° reeks VIII

/userfiles/image/aktiviteitenkalender/2016-11 folder bijdragen viii.pdfDe Andreas Masiuskring vzw brengt een nieuwe publicatie in de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van Lennik, nl. deel VIII. Ook nu weer wordt een verzameling artikels gebracht over aspecten uit de rijke geschiedenis van Lennik: het verenigingsleven, het relaas van de oprichting van Prins, architectuur, Lennikse oudstrijders, Frans-Jozef de Gronckel, … Dit vorm tesamen 260 pagina’s boordevol informatie uit ons dorpsverleden.

Als Masiuslid kan u intekenen aan gunstige voorwaarden, te weten EUR 24 (i.p.v. 27).

Deze nieuwe reeks Bijdragen zal officieel voorgesteld en overhandigd worden tijdens de opening van het jaarmarktweekend op vrijdag 25 november 2016 om 20 uur in de dekenij van Sint-Kwintens-Lennik, gelegen aan het Masiusplein (rechtover de kerk) met aansluitend een receptie. U bent van harte uitgenodigd.

Meer informatie vindt u in de folder: Bijdrage tot de geschiedenis van Lennik - deel VIII

 

Veel leesplezier,

21/10/2016: Voedingsgewassen tijdens de middeleeuwen. Een blik op de voedingsgewoonten van onze voorouders

Recent werden bij archeologische opgravingen in de kerk van Sint-Martens-Lennik een grote hoeveelheid graan, daterend uit de 16deeeuw, opgegraven. Dit is werkelijk een unieke vondst ! Deze vondst leert archeologen meer over de voeding van onze voorouders.

Geschreven bronnen over voedselgewassen en hun belang zijn eerder beperkt. De laatste decennia vormt natuurwetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron voor het dagelijks voedsel op het platteland. Onder de watertafel, vb. in waterputten, bewaren de meeste plantenresten perfect. Incidenteel duikt ook een grote hoeveelheid verkoolde proviand op. Dit was het geval bij het archeologisch onderzoek in de Sint-Martinuskerk in Lennik in 2015.

De voordracht van Luc Allemeersch, paleoecoloog, zal meer licht werpen over de voedingsgewoonten in het verleden.

Wanneer: vrijdag 21 oktober om 20 uur
Waar: schepenbank,  Algoetstraat 31 te Lennik (parking achteraan beschikbaar).
Toegang gratis.
Graag een seintje over jullie aanwezigheid via mail (andreas.masiuskring@gmail.com) of via 0476/48 02 48 (Joris De Beul)

 

26/08/2016: Frans-Jozef de Gronckel, van naderbij bekeken

200 jaar geleden werd te Lennik Frans-Jozef de Gronckel geboren, de “uitvinder” van het begrip Pajottenland door zijn publicatie:

’T Payottenland zoo als het van onheugelyke tyden gestaen en gelegen is,opgedragen aen alle vrye en vrolyke Payotten.

Frans-Jozef de Gronckel zette hiermee in het midden van de 19de eeuw het Pajottenland op de kaart, en dit mag men letterlijk nemen.

Deze verjaardag mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom organiseert de Erfgoedraad van de gemeente Lennik en de Masiuskring een academische zitting.  Joris De Beul, voorzitter van de Andreas Masiuskring, zal de veelzijdige en boeiende persoon de Gronckel van naderbij bekijken. Wat zouden zijn motieven en inspiratie kunnen zijn? Hoe kan de Gronckel gesitueerd worden in het België van de 19de eeuw? Wat was de band van deze advocaat en politicus met zijn geboortedorp,…?

Na de uiteenzetting zullen de winnaars bekend gemaakt worden van de wandelzoektocht ‘De Gronckel’ die nog loopt tot 30 augustus. Nadien kan iedereen genieten van een lekker Gronckelbiertje.

Wanneer: zondag 11 september om 14 uur
Waar: Huis Vossen, Algoetstraat 2 te Lennik
Toegang gratis.
Inschrijving: via mail andreas.masiuskring@gmail.com of via 0476/48 02 48 (Joris De Beul)

19/05/2016: Rome, eeuwig jachtveld voor archeologen

In Rome, de eeuwige stad, is er continu een intense opgravingsactiviteit en worden er steeds opnieuw belangrijke vondsten gedaan die de visie op het oude Rome aanvullen en bijschaven.

Op vrijdag 3 juni 2016 komt dhr. Guido Cuyt, voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie, naar Lennik voor een voordracht. Reeds vele jaren doet deze spreker onderzoek naar het oude Rome en heeft hierover ook gepubliceerd. Zijn bevindingen heeft hij ook verwerkt in enkele prachtige maquettes die hij zal meebrengen en toelichten.

Wanneer: vrijdag 3 juni 2016 om 20 uur.
Waar: Schepenbank Lennik, A. Algoetstraat 31 (Er is een ruime parking achteraan het gebouw, te bereiken via de zijtoegang.)
Toegang: 3 € per deelnemer.
Reservatie: Gelieve aanwezigheid te melden op 0476 480 248 (Joris De Beul) of andreas.masiuskring@gmail.com
 

05/05/2016: Onze vierdaagse reis naar het zuidwesten van Engeland

Voor de 8ste maal organiseerde de Andreas Masiuskring in samenwerking met het Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik de meerdaagse culturele reis voor onze leden. Dit maal stond het zuidwesten van Engeland op het programma en de inschrijvingen liepen zo snel binnen dat we het aantal plaatsen moesten optrekken. Uiteindelijk stapten 58 enthousiaste leden op 5 mei om 6 uur ’s ochtends de bus op richting Calais voor de treinrit onder het Kanaal.

Het weer was uitstekend voor het eerste bezoek op Engelse bodem: de immense tuinen van Wisley Garden waar de lente al voorzichtig de eerste kleurenpracht in de borders toverde. Later op de dag verkenden we het bekendste prehistorische monument ter wereld: Stonehenge. De imposante megalieten maakten heel wat indruk op onze groep. In Limpley Stoke nabij Bath overnachtten we in typisch Engelse stijl.

De volgende dag stond in het kader van de rijke geschiedenis van het aangename stadje Bath. Onder leiding van gidsen Herman en Hans verkenden we tijdens een stadswandeling de classicistische architectuur die Bath een verdiende plek op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opleverde. In Bath vind je ook de enige warmwaterbronnen van heel Groot-Brittannië die de Romeinen gebruikten voor een groot badhuis en tempelcomplex. Het bezoek aan het Roman Baths Museum gaf een goed beeld hoe dat er moet hebben uitgezien. ’s Avonds ging de tocht nog naar Gloucester voor een rondleiding in de fraaie kathedraal van Gloucester. Vooral de bijhorende kloosterpandgang, ook gekend van de Harry Potter films, veroorzaakte heel wat ‘wauws’. De gerenoveerde Gloucester Docks vormden daarna het ideale kader voor een gezellig biertje als afsluiter van deze aangename dag.

Op zaterdag 7 mei genoten de deelnemers in de voormiddag van een rondrit doorheen het groene Engelse platteland van de Cotswolds. Er werd van de kenmerkende sfeer van ‘the English Countryside’ geproefd in het middeleeuwse dorpje Chipping Campden, bij de vreemde toren van Broadway met prachtige vergezichten en bij de oude cottages in het idyllische Bibury waar de tijd stil is blijven staan. Het contrast met de drukte in Oxford in de namiddag kon niet groter zijn. De geheimen van de talrijke universiteitsmonumenten van deze befaamde studentenstad werd tijdens een gesmaakte rondleiding uit de doeken gedaan. Een plotse plensbui kon de sfeer niet drukken. Hoogtepunt was het bezoek aan Christ Church College met de rijk versierde Christ Church Cathedral en met de beroemde Collegehal waar studenten en professoren nog samen dineren.

Zondag 8 mei stond volledig in het teken van Shakespeare die precies 400 jaar geleden overleed in Stratford-upon-Avon. We werden teruggevoerd naar Shakespeares tijd tijdens het bezoek aan zijn geboortehuis. De wandeltocht onder leiding van Lieve en Herman doorheen het aangename stadje nadien toonde ons nog meer huizen en monumenten uit de tijd van de Tudors. Daarna werd de lange terugreis aangevat. Eens terug in Calais schoven de reizigers nog aan voor het afscheidsdiner. De bus zette ons aan de sporthal in Lennik af net voor middernacht. Moe, maar voldaan van deze intense reis keerde iedereen terug naar huis.

Het vierkoppige reiscomité (Christine, Lieve, Herman en Hans) kan alvast beginnen aan de volgende culturele reis over twee jaar.

31/01/2016: Museum voor Natuurwetenschappen

De Andreas Masiuskring vzw nodigt u graag uit voor een korte uitstap op zondag 31 januari 2016 naar het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel.

Het Museum voor Natuurwetenschappen herbergt heel wat natuurlijk toperfgoed met als hoogtepunt de befaamde Iguanodons van Bernissart, de unieke, in België gevonden dinosauriërs. Zij prijken in de grootste dinosaurusgalerij van Europa. Maar er is nog veel meer! Recent opende het Museum de nieuwe Galerij van de Mens, met het intrigerende verhaal van onze evolutie en met een verhelderende verkenning van ons lichaam. En dan zijn we nog niet in de Galerij BiodiverCity of de Galerij van de Evolutie geweest. Er is dus heel wat boeiende natuurhistorisch erfgoed te bekijken.
Ons bestuurslid Hans Van Lierde kent het Museum van binnen en van buiten en zal jullie in een rondleiding meenemen langsheen alle topstukken van het Museum.

Wilt u ook de gelegenheid niet missen om in aangenaam gezelschap het Museum voor Natuurwetenschappen met gids te ontdekken, lees dan onderstaande praktische informatie:

Wanneer:  zondag 31 januari 2016 om 14 uur -  terugkeer te Lennik rond 17 uur.
Waar:  afspraak aan het Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29 - 1000 Brussel
of samenkomst aan sporthal Jo Baetens te Lennik om 13.15 uur. Carpooling mogelijk.
Inschrijving:  stuur een berichtje met opgave van het aantal deelnemers ten laatste op 24/01/2016 naar andreas.masiuskring@gmail.com of bel onze voorzitter Joris De Beul op 0476 48 02 48.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 personen.
Prijs:  6 euro per deelnemer, te storten op de rekening van de vzw Andreas Masiuskring: BE50 85385255 1018. Pas bij betaling is de reservering definitief in orde.

Graag tot dan,

Het bestuur van de Andreas Masiuskring vzw

06/12/2015: Aperitiefconcert

Muziek is steeds een belangrijk deel van de programmatie van de Andreas Masiuskring. Op zondag 6 december organiseren we een aperitiefconcert voor zang (Katleen Verreth) en piano (Andrew Wise). Deze topartiesten, die opleiding hebben genoten aan vermaarde muziekscholen in binnen-- en buitenland, zullen een programma brengen dat bestaat uit Mozart, Gounod, Pucini , Gershwin, Dvorak, Catalani en Doucet.

Wanneer: zondag 6 december om 11 uur
Waar: Meiseniersschuur van het Hof te Vijverselen, Grote Vijverselenweg 33, 1750 Sint-Kwintens-Lennik
Kostprijs: 12.5 €
 

08/11/2015: Kapel van de Ontluiking te Groot-Bijgaarden

Kennen jullie de site van de Broeders van de Christelijke scholen in Groot-Bijgaarden? Het was een groot domein waar de Broeders van Jean Batiste de la Salle verbleven. Tot in 2008 was het domein in de handen van de Broeders van de Christelijke Scholen. Door de veroudering van de Broeders, het gebrek aan roepingen en de hoge onderhoudskosten werden de broeders verplicht het domein te verkopen. De laatste broeders vertrokken, met pijn in het hart, op 15 maart 2009.  De hele site kreeg een andere bestemming en de laatste broeders verhuisden, met pijn in het hart, op 15 maart 2009. Gelukkig ging het gedachtengoed van de broeders niet helemaal verloren. De overkoepelende organisatie VLP of Vlaams Lasaliaans Perspectief van19 lagere en 13 secundaire scholen    mochten op de site een bijgebouw gebruiken met een kapel van 1924. Het is deze kapel die grondige gerenoveerd werd.

De oorspronkelijke architectuur is gebleven en als je ze van buitenaf bekijkt is er ogenschijnlijk niets veranderd. Het is echter de inrichting van de binnenkapel die heel bijzonder is.
 

Op zondag 8 november brengen we een bezoek aan de Kapel van de Ontluiking te Groot-Bijgaarden, die in  2012 de tweede plaats (op de 22 inzendingen) behaalde in de Prijs Vlaams Bouwmeester 2012, in de categorie Kunst in Opdracht.

Wanneer: zondag 8 november om 15 uur
Waar: Groot-Bijgaarden, Hendrik Placestraat 45, 1702, België - samenkomst aan sporthal Jo Baetens te Lennik om 14.25 u. Carpooling is mogelijk. 
Deelname in de kosten: 5 € - Wij voorzien koffie en gebak ter plaatse.
Inschrijving: tot en met 2 november 2015 via mail naar andreas.masiuskring@gmail.com of via 0476/48 02 48 (Joris De Beul)

 

 

 

25/10/2015: Waterloo en de abdij van Villers-la-Ville

Tweehonderd jaar na de slag van Waterloo, die  de zwanezang van de Franse keizer Napoleon Bonaparte betekende, wordt dit militair treffen opnieuw in de aandacht gebracht door een bezoek aan het slagveld dat trouwens gelegen is op het grondgebied van Braine l’Alleud.

We brengen eerst een geleid bezoek aan het Wellingtonmuseum. Via gravures, wapens en documenten maak je kennis met de politieke verhoudingen binnen het Europa van 1815 en het verloop van de veldslagen. In een multimediazaal wordt uitgelegd hoe Waterloo zijn wereldbekendheid kreeg.

Daarna staat de heuvel met de leeuw op het programma. Een beklimming van 226 treden leidt je naar de leeuw van Waterloo, het monument ter ere van de overwinning van de coalitie van Pruisen, Engeland en Nederland. De heuvel biedt je een prachtig uitzicht over het voormalig slagveld. Een oriëntatietafel maakt je wegwijs in de verschillende fasen van de slag en om het ingewikkelde strijdgewoel nog meer te duiden gaat er een gids mee.

We eindigen de voormiddag in het gloednieuw memoriaal, ingericht ter ere van de 200ste verjaardag van de slag. Met de hulp van een audiogids kies je een figuur uit één van de deelnemende legers en reist samen met hem door de geschiedenis. Wie de heuvel niet op wil kan direct naar het memoriaal.

Na de lunch gaan we naar Villers-La-Ville voor een geleid bezoek aan de Abdij van Villers, een voormalige cisterciënzerabdij, waarvan bijzonder indrukwek- kende ruïnes bewaard bleven. Opgericht in de 12de eeuw als dochterabdij van Clairvaux, verwierf deze instellingen een zeer uitgestrekt domein en stichtte op haar beurt diverse religieuze instellingen in onze gewesten. Door de inval van de Franse revolutionairen werden de monniken in 1796 verdreven en werden de kloostergebouwen verkocht als nationaal goed aan een handelaar in bouwmaterialen die de gebouwen gedeeltelijk liet slopen en het gerecupereerd materiaal verkocht. Deze uitstap is in samenwerking met het Davidsfonds.

Programma

09.00 uur: stipt vertrek op de parking van de sporthal in de Algoetstraat.
10.00 uur: bezoek Wellingtonmuseum, heuvel en memoriaal
13.00 uur: lunch: soep van de dag, Gentse waterzooi, appeltaartje, koffie of thee en 2 drankjes inbegrepen
15.00 uur: bezoek aan de Abdij van Villers
16.30 uur: tijd voor een drankje
18.30 uur: terug in Lennik

Wanneer: zondag 25 oktober 2015 - We vetrekken om 9 uur stipt
Waar: samenkomst aan de parking van de sporthal in de Algoetstraat.
Prijs en inschrijving: Je kan deelnemen aan deze uitstap door de storting van € 65 op rekening van Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik  BE11 0010 9590 1148 en een bericht te sturen naar davidsfondsskl@gmail.com. Indien je het wenst of kunt je ook een bericht inspreken op 0496 99 61 45 (Carina Rooselaers). Zo snel mogelijk inschrijven is de boobdschap want het aantal plaatsen is beperkt. De betaling geldt als definitieve inschrijving.

04/10/2015: Sint-Martinusbasiliek van Halle

sEen architecturale parel uit onze streek is ongewtijfeld de Sint-Martinusbasiliek van Halle. Na een jarenlange restauratiecampagne staat dit gebouw opnieuw te pronken in al zijn schoonheid. Op zondag 20 september wordt onder begeleiding van een gids een bezoek gebracht aan de zopas heropende basiliek.

Wanneer: zondag 4 oktober 2015
Waar: samenkomst om 14 uur aan de Sporthal Jo Baetens, Alfred Algoetstraat 77 1750 Lennik of om 14.30 u. aan de Sint-Martinubasiliek van Halle

 

 

13/09/2015: Open monumentendag: Vergeet-LENNIK-nietjes
Lennik wil via een uitgestippelde wandeling de aandacht trekken op het kleine, soms vergeten, overgebleven erfgoed in het straatbeeld. Het erfgoed waar we zo dikwijls aan voorbij lopen zonder het op te merken.

De Open Monumentendag wil aandacht hebben voor deze vergeet-mij-nietjes.

Lennik wil via een uitgestippelde de aandacht trekken op dit kleine erfgoed en wil pleiten voor een behoud en herstel naar de toestand zoals de architecten van destijds het hebben bedoeld.

Wanneer: zondag 13 semptember om 14 uur
Waar:  De wandeling start aan het gemeentehuis, Markt 18 - 1750 Lennik
Prijs: gratis
Meer info: T 025310209 -  cultuur@lennik.be
 

17/06/2015: Inhuldiging herdenkingsbord Andreas Masius

500 jaar geleden werd te Lennik Andreas Masius geboren. Deze vooraanstaande Renaissance-geleerde leverde een belangrijke bijdrage tot de 16de-eeuwse humanistische idealen. Hiervoor vatte Masius de studie aan van het Oud-Syrisch, ook Chaldeeuws genoemd. Deze taal was de cultuurtaal in het Midden-Oosten in de periode van het leven van Christus. De oudste Christelijke documenten zijn in het Chaldeeuws opgesteld.
Masius slaagde erin om, door zelfstudie, een Oud-Syrische grammatica en vocabularium op te stellen en te publiceren.Masius leverde een belangrijke bijdrage aan de uitgave van de Biblia Polyglotta, één van de topwerken uit de geschiedenis van de boekdrukkunst en gedrukt bij Plantin te Antwerpen.

Op woensdag 17 juni wordt op het Masiusplein te Lennik een herdenkingsbord m.b.t. deze grote geleerde aangebracht, een initiatief van de Andreas Masiuskring in samenwerking met de gemeente Lennik. Voor deze gelegenheid zal dr. Theodor Dunkelgrün, een jonge Nederlandse wetenschapper die verbonden is aan de universiteit van Cambridge en die recent heeft gedoctoreerd over de Biblia Polyglotta, de bijdrage van Masius aan dit monumentale werk komen toelichten. De muzikale omkadering wordt verzorgd door de gemeentelijke muziekacademie en vervolgens wordt door de gemeente Lennik een glaasje aangeboden. Enkele werken van Masius zullen speciaal voor deze gelegenheid tentoongesteld worden.

Organisatie: Andreas Masiuskring Lennik in samenwerking met de gemeente Lennik
Wanneer: woensdag 17 juni 2015 om 20 uur
Waar: dekenij Sint-Kwintens-Lennik
Toegang: gratis
Inschrijving: dienst Vrije Tijd gemeente Lennik: lenitha.danckaert@lennik.be  of 02/531 02 09.

10/05/2015: Mons 2015 Culturele hoofdstad van Europa

De Andreas Masiuskring en de Davidsfondsafdelingen van Sint-Kwintens- en Sint-Martens-Lennik organiseren een uitstap op zondag 10 mei 2015 naar: Mons 2015 Culturele hoofdstad van Europa

Programma:
Voormiddag: stadswandeling met gids doorheen het historisch centrum van deze historische stad met o.a. de tarlijke kunstinstallaties, een bezoek aan het stadhuis en de Collégiale Sainte-Waudru

Middagmaal in restaurant L’Excelsior: kaaskroketten, côte de porc à la Montoise, taart + koffie (drank niet inbegrepen)

Namiddag: bezoek aan de regio, de Borinage, met de autobus
Tijd voor een drankje

Vooravond (18 uur): bezoek met gids aan de geroemde tentoonstelling omtrent Vincent Van Gogh en zijn verblijf in de Borinage
Terugkeer naar Lennik

Wanneer: zondag 10 mei - vertrek om 8.30 uur op de parking van de sporthal in de Algoetstraat waar we met de bus richting Mons vertrekken. Terug in Lennik tegen 21 uur.
Kostprijs: 62 € per persoon
Inschrijving: Je kan deelnemen aan deze culturele uitstap door de storting van €62 per persoon op rekening van de Masiuskring (BE50 8538 5255 1018) en een seintje of e-mail naar andreas.masiuskring@gmail.com of op 0476/48 02 48 (Joris De Beul). Storting geldt als inschrijvingsbevestiging. Gelieve zo snel als mogelijk in te schrijven.
Organisatie: Andreas Masiuskring, Davidsfondsafdelingen van Sint-Kwintens- en Sint-Martens-Lennik

 

 

 

 

26/04/2015: Erfgoeddag: De Collectioneurs

Op zondag 26 april 2015 is het weer Erfgoeddag! Het thema is dit jaar Erf! en in het Pajottenland en de Zennevallei focussen we op privéverzamelaars.

De officiële opening van Erfgoeddag vindt plaats op het gemeentehuis van Lennik omstreeks 9.30 uur, vandaaruit leiden we je via een wandeling langsheen de verschillende locaties. Je kan ook volledig op eigen initiatief de collecties doorlopend bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur en genieten van onze ‘Week van de Volkscafés’ die van start gaat op 25 april. 

Wanneer: 10u tot 18u
Startlocatie: verschillende locaties in Lennik

Foto: collectie oude bromfietsen - Luc De man

14/04/2015: Onthullende verhalen over Napoleon

Het strafste verhaal uit de negentiende eeuw? Dat moet wel de ondergang van Napoleon zijn. Oud-journalist Johan Op de Beeck vertelt op dinsdag 14 april 2015 over de echte oorzaken van de napoleontische oorlogen: het economische conflict met het Verenigd Koninkrijk en het politieke conflict over de invloed van de Franse Revolutie. Beide spanningslijnen leiden ertoe dat de keizer op het toppunt van zijn macht met het grootste leger uit de geschiedenis naar Rusland trekt. Na een verwoede strijd in 1813 en 1814 gaat het keizerrijk ten onder. Napoleon doet troonsafstand, wordt verbannen naar Elba, maar ontsnapt. Dan begint een ongelofelijke en erg spannende periode: de laatste 100 dagen van Napoleon. Ze eindigen bij ons, in Waterloo. Op de Beeck praat niet alleen over de persoonlijke verhalen van de soldaten, maar kadert ze ook in hun geopolitieke en militair-strategische context. Anders dan de Britse geschiedschrijving legt hij uit dat het de militairen uit de Lage Landen waren die een cruciale rol hebben gespeeld in de definitieve nederlaag van de grootste veldheer aller tijden. Een leerrijke avond voor iedereen met een neus voor geschiedenis.

Organisatie: Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik met medewerking van Andreas Masiuskring Lennik
Wanneer: dinsdag 14 april 2015 om 20 uur
Waar: zaal “de Schepenbank”, Algoetstraat 31, 1750 Lennik
Prijs: €7 (€5 voor leden)
Inlichtingen: Betty Claes 02 532 42 08 - davidsfonds.skl@skynet.be

 

24/03/2015: Nacht van de geschiedenis: Geschiedenis van de landbouw

Het Davidsfonds van Sint-Kwintens-Lennik nodigt iedereen uit op haar 13de Nacht van de geschiedenis. Dit jaar wordt de geschiedenis van de land- en tuinbouw in Vlaanderen belicht door Piet Vanthemsche.

Wanneer: dinsdag 24 maart om 20 uur
Waar: zaal Ons Huis, Markt 9 in Lennik.
Inkomprijs:  7 euro voor niet-leden en 5 euro voor leden.
Inlichtingen: Betty Claes op 02/532.42.08 of davidsfonds.skl@skynet.be. (KVLA)

30/01/2015: Bezoek tentoonstelling Lascaux

Lascaux, de Sixtijnse kapel van de prehistorie

September 1940 in de Dordogne, Frankrijk. Vier jongens dringen door tot de grot waarvan ze de toegang hebben opgemerkt. Tot hun grote verbazing ontdekken ze een opeenvolging van ruimtes waarvan de wanden versierd zijn. Snel blijkt dat zij een van de meest fascinerende archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw hebben gedaan. De schilderingen en gravures in de grot werden ongeveer 20.000 jaar geleden gerealiseerd.
De Andreas Masiuskring vzw heeft voor jou een rondleiding in deze fascinerende tentoonstelling geregeld. Het aantal plaatsen is beperkt! Dus graag snel inschrijven.
Waar: in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Wanneer: Zondag 15 februari 2015, Afspraak om 12.30 uur op de parking van de sporthal Jo Baetens te Lennik (carpooling mogelijk) ofwel om 13.45 uur aan het Jubelparkmuseum (KMKG), hoofdingang Albert-Elisabeth. De rondleiding start om 14 uur en neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.
Deelname in de kosten: EUR 15 per persoon (toegangsticket + gids)
Inschrijving andreas.masiuskring@gmail.com of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

 

Search

Volgende activiteit

Zondag 15 december
Bruegel in zwart en wit  

Wanneer:
zaterdag 15 december Vertrek van de parking van de sporthal Jo Baetens te Lennik om 9.30 uur, van waar we met de wagen naar de metro gaan. De rondleiding vangt aan om 10.30 uur.

Deelname in de kosten  
EUR 15 per persoon (toegangsticket + gids).
U kan deelnemen door overschrijving naar de rekening van de Masiuskring
(BE50 8538 5255 1018) + een seintje via andreas.masiuskring@gmail.com
 of 0476/48 02 48 (Joris De Beul).

 

 

 

 

 

 

Contact Info


Andreas Masiuskring
Tenham
1750 Lennik

andreas.masiuskring@gmail.com
facebook.com/andreasmasiuskring
 

template by JStemplates.com